TUINAANLEG

Tuinaanleg op Curaçao

In dit hoofdstuk geven we wat informatie, waarmee u rekening kunt (moet) houden bij het aanleggen van uw tuin. Zo speelt, net als elders in de wereld, het klimaat een belangrijke rol, bij het ontwerpen van de tuin. Daarnaast is het zeer belangrijk te weten met welk soort water u de planten gaat irrigeren, want zonder water is het niet mogelijk een tuin op Curaçao aan te leggen. Zelfs een cactus tuin zal in de eerste maanden moeten worden geïrrigeerd.

ONS KLIMAAT

Curaçao heeft een semi-aride (bijna woestijn) klimaat, met een jaarlijkse gemiddelde regenval van 550 mm. Het meeste (60%) hiervan valt in de regentijd; oktober t/m januari. De krachtige Noord Oost Passaat winden zijn voor vele planten een probleem. Vaak treedt windschade op aan de bladeren en gaan bomen schuingroeien. Ook al ligt Curaçao tussen de keerkringen en dus in het gebied op aarde wat de 'tropen' genoemd wordt, heeft het niet het tropische regenwoudklimaat, zoals in landen als Suriname, Colombia, Costa Rica, Indonesië, Thailand etc. Planten uit die streken hebben het in ons klimaat heel moeilijk, zeker als ze pal op de wind staan.

De gemiddelde maximum temperatuur bedraagt 31,0º C. en de gemiddelde minimum temperatuur is 25,3º C. Het verschil tussen dag en nacht temperatuur is daarmee zeer beperkt. Sommige plantesoorten (uit bijv. de sub-tropen), komen daardoor niet of nauwelijks tot bloei.

De zon staat 2x per jaar loodrecht boven ons, met als gevolg zeer hoge temperaturen in voora de maand september

WATER

Voor het irrigeren van de planten kan gebruik gemaakt worden van:

  1. Leiding water (zeer duur en een veel te hoge pH)
  2. Opgevangen regenwater (beste water, maar de regenbak gaat niet lang mee)
  3. Septictank water (zeer vuil en vol met bacteriën, stinkt erg)
  4. Putwater
  5. Gezuiverd rioolwater, wordt bij sommige hotels gebruikt

Putwater wordt het meeste gebruikt. Doorgaans is het water goed te gebruiken in tuinen. De kwaliteit verschilt van wijk tot wijk. Vast staat dat het water altijd kalkhoudend is. De pH (zuurgraad) ligt tussen de 7,5 en 8,5. Vele plantensoorten kunnen niet tegen het kalkhoudende water, indien dit via sproeiers (voor grasvelden) op de bladeren terecht komt. Dit sproeiwater doet de bladeren, maar ook bijv. klinkers, muren en ramen, wit (van het kalk) uitslaan.

De hoge pH van het water is debet aan de gele bladeren in plantensoorten, zoals de Ixora en Heliconia. Daarbij komt dat het kalk in het water de druppelaars van het irrigatiesysteem doet verstoppen. Deze moeten daarom regelmatig vervangen of schoongemaakt worden.

Door de vele putten, die in de loop der jaren geslagen zijn, drogen putten in bepaalde wijken op het eiland op! Daar gaat je mooie 'tropische' tuin, welke dagelijks vele m3 verbruikt.

'Xeriscape Gardening'

Het lijkt logisch, dat je jouw tuin moet laten ontwerpen met het bovenstaande in gedachten houdend. Een tuin die past in het klimaat van Curaçao en weinig water verlangt: 'Xeriscape gardening' wordt dat in de droge Staten in de Vereningde Staten genoemd. Dus geen grasvelden, Heliconia's, Alpinia's etc., maar wel Trinitaria (Bougainvillea), Franse Bloem (Nerium olenader), Frangipani (Plumeria), Texas Sage (Leucophyllum) enz. Nog idealer is om vooral inheemse bomen en struiken te gebruiken, zoals Palu Brasil, Kalabas, Dividivi, Watakeli, Basora Kora, Basora Pretu ed.

Water conservatie is de gedachte achter 'Xeroscape Gardening', naast het gebruik van groen, dat goed past in ons klimaat. Zo moet je in Suriname (tropisch regenwoud klimaat met zo'n 2.000 mm neerslag per jaar) geen cactus tuin willen aanleggen.

TUINONTWERP

Bij het ontwerpen van de tuin houden wij uiteraard rekening met de wensen van de klant. Daarbij adviseren wij wel om sommige dingen wel of niet te doen, rekening houdend met bijvoorbeeld de windrichting. Tekeningen worden op schaal gemaakt. 3-D presentaties maken wij niet: wij maken tuinen, al 30 jaar!

Het ontwerp wordt met de klant besproken en eventueel aangepast. De daaruit voortvloeiende offerte is inclusief het irrigatiesysteem, aarde, kunstmest, eventueel grind, de planten, arbeid en gebruik machines.

TUINONDERHOUD

ONZE PROJECTEN

 

Voorbeelden Windschade en 'Xeriscape Gardening'

Windschade aan Ixora bladeren

Windschade aan Ixora bladeren

De harde, droge Noord Oost Passaat heeft veel invloed op de groei van planten. Bladeren raken beschadigd, bomen groeien schuin enz.
Koningspalm bladeren kunnen niet tegen de wind.

Koningspalm bladeren kunnen niet tegen de wind.

De bladstelen van de Koningspalm (Roystonea regia) zijn niet sterk, met als gevolg dat de kroon van de palm geheel wordt weggedrukt. Plant hem daarom in beschutte lokaties.
Oleander en Dadelpalm zijn sterke planten

Oleander en Dadelpalm zijn sterke planten

Nerium oleander (Franse bloem, Oleander) en de dadelpalm familie (Phoenix soorten) zijn zeer sterke planten en palmen.
'Xeriscape Garden' plantensoorten

'Xeriscape Garden' plantensoorten

Dividivi boom, Pandanus (gele bladeren), Ernodea (bodembedekker) en Saw palmetto (Serenoa repens) palm zijn allen droogte tolerant.
Grind als afdek materiaal

Grind als afdek materiaal

Aloë soorten, Yucca, Agave en Dividivi.  Hier is bruin grind gebruikt. Grijs en wit zijn ook beschikbaar in verschillende grootten.
Inheemse struiken

Inheemse struiken

De Potlood plant (Euphorbia tirucalli) is niet inheems. Daarna zijn het Basora Pretu, Basora Kora en de boom is Watakeli.
Dadelpalmen

Dadelpalmen

Alhoewel dadelpalmen het hier goed doen geven zij geen eetbare vruchten. De palm komt dan ook uit de sub-tropen (Noord Afrika, California), waar de koude nachten en of langere daglengten mogelijk een rol spelen bij de vruchtvorming. Hier in combinatie met Golden Barrel cactus, Agave soorten en Aloë soorten.
Wit grind als bodemafdekking

Wit grind als bodemafdekking

Het is raadzaam om onder grind anti-onkruiddoek te gebruiken, om te voorkomen dat later onkruid tussen de steentjes gaat groeien. Vaak gebruikt men bouwplastic, wat gebruikt wordt onder betonnen funderingen. Dit is niet geschikt in de tuin.
Xeriscape langs het (zee)water?

Xeriscape langs het (zee)water?

Heeft u een kavel langs het (zoute/brakke) water dan past daar de Banana di Rif heel goed in als groene bodembedekker. Je kunt er niet op voetballen!