Nerium oleander of Oleander of Franse bloem

Nerium oleander komt tegenwoordig in vele vormen en (bloem)kleuren voor en wordt zeer veel gebruikt in de tuinen, ondanks het feit dat het een zeer giftige plant is. Alle delen van de plant zijn giftig. Het aanraken van de plant, ook tijdens het snoeien vormt geen gevaar, slechts het innemen van delen van de plant is gevaarlijk voor mens en dier. Gebruik daarom geen tak van een Oleanderstruik om een visje boven een vuurtje te roosteren!!!

Oleander is niet geschikt om een (vierkante) haag van te snoeien. Op den duur worden de bladeren veel kleiner, bloeien de struiken niet meer en worden ze aan de onderzijde kaal. Kies daarom een andere type plant indien een geknipte haag gewenst wordt.

Tegenwoordig komen er verschillende soorten voor, welke behalve verschillende kleuren bloemen ook verschillende hoogten hebben. De grootste soorten kunnen een hoogte van 5 m bereiken. De kleinste soort wordt 90 cm (N. oleander 'Petit Salmon', 'dwarf'). Daartussen bestaan de 'small' (tot 1,50 m) en 'medium' (tot 2,5m) soorten.

Oleanders hebben enkelvoudige en zgn. 'dubbele' bloemen. Nadeel van de dubbele bloemen (net als bij andere plantesoorten, zoals de Bougainvillea en de Jasminum) is, dat deze na het afsterven niet direct afvallen en daarom een lange tijd met droge, bruine bloemresten blijven zitten.

Deze plant wordt in principe net zo breed als hij hoog wordt.

Enkele jaren geleden hebben wij 80 soorten uit Frankrijk geïmporteerd. Daarvan zijn een stuk of 15 soorten geselecteerd, welke onder onze omstandigheden, bijna het hele jaar door bloeien.

De Oleander is droogte tolerant, maar moet toch af en toe water hebben. Het kan zeer goed tegen de wind en er komen bijna geen ziekten en plagen in voor. Geiten en leguanen blijven er vanaf!

TERUG NAAR OVERZICHT PRODUCTEN